Afvandingslusen i Hvide Sande beskytter Ringkøbing Fjord ved stormflod og regulere vandstanden, samt saltholdigheden i fjorden. Kanalen på begge sider af afvandingslusen afgrænses af stenkastninger som forhindre erosion af områderne bagved, når de store mængder vand fra slusen skal igennem kanalen. Nu skal stenkastningerne istandsættes og tilpasses ift. bl.a. klimaændringer, derfor er der blevet afsat midler til opgaven i Klimatilpasningsplan 1.
Der er indgået en kontrakt på opgaven, mellem entreprenør Munck Havne & Anlæg fra Nyborg og Kystdirektoratet, der er bygherre på opgaven. Kontraktsummen er ca. 16 mio. kr.
“Midlerne fra Klimatilpasningsplan 1 vil være med til at sikre den fremadrettede slusedrift og at vi derigennem kan modstå det øgede pres vi vil få fra klimaforandringerne”
Niels Kristian Kvistgaard
Kontorchef i Kystdirektoratet
Arbejdet igangsættes i november 2024 og forventes afsluttet medio 2025. Det er første gang, at Munck Havne & Anlæg skal arbejde med infrastruktur på Vestkysten for Kystdirektoratet, men har stor erfaring fra lignende opgaver i Danmark.
“Vi er glade for og stolte over at valget er faldet på os omkring denne vigtige opgave og vi ser frem til samarbejdet med Kystdirektoratet”
Kristian Gunnersen
Munck Havne & Anlæg
Istandsættelse og tilpasningen af stenkastningerne vil ske både på nord- og sydside af slusekanalen og både øst- og vest for afvandingslusen.
Omfanget af istandsættelserne på de enkelte stenkastninger er meget forskellige. Det spænder lige fra mindre lokale udbedringer, til afgravning af hele større områder og efterfølgende genopbygning af stenkastningen.
I Klimatilpasningsplan 1 blev afsat 46,7 mio. kr. til to hovedistandsættelser – denne del vedrører anlæg i forbindelse med afvandingsslusen i Hvide Sande og af efterfølgende Nordre mole i Thorsminde, som også har relation til slusedriften i Thorsminde mellem Vesterhavet og Nissum Bredning.
Læs mere om sluserne:
Hvide Sande og Thorsminde sluser