Staten leverer faglig hjælp til kystbeskyttelse

Som led i Klimatilpasningsplan 1 er initiativet "Statslig engagement" blevet iværksat. Det indebærer, at Kystdirektoratet kan levere faglig vejledning til støtte for projekter og strategier i særligt udsatte kystområder.

I alt udpeges seks områder, som får ekstra vejledning, viden og kompetencer stillet til rådighed for klimatilpasningsprojekter. Der er samtaler i gang med Nyborg og kommunerne i den vestilige del af Limfjorden, og den første formaliserede aftale om samarbejde er netop indgået.

Aftale med Aarhus Kommune om vejledning 

Den 10. april underskrev Miljø- og Ligestillingsminister Magnus Heunicke en aftale med Aarhus Kommune om vejledning og faglig støtte til et projekt, der skal understøtte kommunens igangværende forundersøgelser til kystbeskyttelse af Vejlby Fed, Risskov og Egå – et tætbefolket, lavtliggende kystområde, som trues af oversvømmelser fra havet, bagvand fra Egåen og stigende grundvand.

I projektet bidrager staten med kystteknisk viden og undersøger samtidig potentialet i at etablere et ”vandlag” - en pendant til det velkendte koncept ”digelag”- en ny type grundejerforening med fokus på helhedsorienteret klimatilpasning og håndtering af flere vandkilder samtidig.

Miljø- og Ligestillingsminister Magnus Heunicke i Aarhus

Mere information

Læs mere om tiltagene i Aarhus:
Gå til Via Ritzau her

Læs mere om Klimatilpasningsplan 1:
Gå til Miljø- og Ligestillingsministeriet her

Aftale med Nyborg Kommune om vejleding til klimatilpasning af Nyborg By

Endnu en aftale om statslig vejledning og faglig støtte til kommunal klimatilpasning er nu på plads. Aftalen mellem staten og Nyborg Kommune blev formaliseret med Miljø- og Ligestillingsminister Magnus Heunickes underskrift i Nyborg den 5.maj.

Aftalen omfatter vejledning og faglig støtte til projekter med klimatilpasning og beskyttelse af Nyborg by og Slipshavn. I Nyborg vil fremtidige stormfloder kunne ramme kritisk infrastruktur og industriområder. Eksempelvis er området omkring Storebæltsforbindelsens indløb oversvømmelsesudsat.
Dette område er er knudepunkt for vej- og baneforbindelsen til for bil- og togtrafikken mellem Øst- og Vestdanmark.

I projektet bidrager staten med vejledning og sparring på tekniske forhold samt i forhold til mulig bidragsfordeling til finansiering af projektet blandt andet i dialog med relevante infrastrukturejere som Banedanmark, Sund & Bælt og Vejdirektoratet.

Minister for Miljø og Ligestilling underskriver samarbejdsaftalen sammen med borgmester Kenneth Muhs.

Mere information

Læs mere om tiltagene i Nyborg:
Gå til Via Ritzau her

Læs mere om Klimatilpasningsplan 1:
Gå til Miljø- og Ligestillingsministeriet her