Kystbeskyttelsesprojekt for kystbeskyttelsen ved Lønstrup 2025-2039

Kyststrækningen ud for Lønstrup er en tilbagerygningskyst og rykker gennemsnitligt mellem en og halvanden meter tilbage om året, hvis der ikke bliver kystbeskyttet. Kystbeskyttelsesprojektet fra 2025-39 vil gennemgå en screeningsproces efter miljøvurderingsloven, hvor myndigheden vil træffe afgørelse om der er miljøvurderingspligt eller ej. Afgørelsen vil blive offentliggjort her på siden.

Kort om projektbeskrivelsen for kystbeskyttelsen

Kystbeskyttelsesindsats i perioden 2025-2039 på den 1.130 m lange strækning ud for Lønstrup omfatter:

  • Sandfodring på stranden og kystnært på revler

Målsætningen for kystbeskyttelsen er, at fastholde klinten af hensyn til ejendomme og infrastruktur.

Læs mere: Metoder til kystbeskyttelse

Kort om bygherre og myndighedskompetence

Kystdirektoratet er både bygherre og myndighed for projektet, men der er sikret en funktionel opdeling mellem bygherre og myndighed.

Det er Kystdirektoratet, Kystzoneforvaltning, der er den kompetente myndighed for miljøkonsekvensvurderingen. Kystdirektoratet, Kystzoneforvaltning, skal desuden træffe afgørelse om det samlede projekt efter kystbeskyttelsesloven.

Det er afdelingen Drift og Anlæg i Kystdirektoratet, der er bygherre for projektet og står for den praktiske beregning og gennemførelse af kystbeskyttelsen.

Fællesaftalen og kystbeskyttelsesmetoder

Siden 1984 har Hjørring Kommune og staten indgået økonomiske aftaler om kystbeskyttelse af strækning ud for Lønstrup. Aftalerne kaldes Fællesaftaler og blev indgået efter en voldsom skrænterosion, der fandt sted under en storm i 1981. Den nuværende Fællesaftale udløber i 2024.

Læs mere: Fællesaftalen Lønstrup