Kystbeskyttelsesprojekt for kystbeskyttelsen ved strækningen fra Lodbjerg til Nymindegab 2025-2039

Kyststrækningen mellem Lodbjerg og Nymindegab på den jyske vestkyst er den mest udsatte erosionskyst i Danmark med en gennemsnitlig kysttilbagerykning på mellem en og otte meter om året, hvis der ikke bliver kystbeskyttet. For at sikre at den konkrete kystbeskyttelse på strækningen sker på det bedst oplyste grundlag og ikke er til væsentlig skade for det omgivende miljø, udarbejdes en miljøkonsekvensvurdering af kystbeskyttelsen fra 2025-2039.

Miljøkonsekvensvurderingen for kystbeskyttelsen fra 2025-39 er under udarbejdelse, men vil blive offentliggjort sammen med et udkast til tilladelsen her på siden. Det vil være muligt for offentligheden at komme med kommentarer inden den endelige afgørelse.

Kort om projektbeskrivelsen for kystbeskyttelsen

Kystbeskyttelsesindsats i perioden 2025-2039 på den 116 km lange strækning mellem Lodbjerg-Nymindegab omfatter:

  • Sandfodring på stranden og kystnært på revler
  • Plantning af hjælme og udlægning af fyrregrene
  • Afgravning af fygesand

Målsætningen for kystbeskyttelsen er, at der fremover skal opretholdes et sikkerhedsniveau, der svarer til det, der er i dag. Kysten skal kunne modstå en storm, der i gennemsnit optræder med 100 års mellemrum. Ud for Thyborøn skal kysten kunne modstå en 1000-års storm.

Læs mere: Metoder til kystbeskyttelse

Miljøvurderingsprocessen

Miljøkonsekvensvurderingen skal sikre, at alle væsentlige miljøforhold bliver gennemgået på et veloplyst grundlag, inden kystbeskyttelsen sættes i gang, så denne kan gennemføres under hensyntagen til miljøet. Det betyder fx, at kystbeskyttelsen skal tilrettelægges, så arter og naturtyper ikke påvirkes i væsentlig grad. De endelige rammer for gennemførelsen af kystbeskyttelsen vil være det samlede resultat af miljøkonsekvensvurderingen og de vilkår som stilles af myndigheden.

Myndighed for ansøgning om kystbeskyttelse er Kystdirektoratet, Kystzoneforvaltning.

For at belyse hvilke emner miljøkonsekvensrapporten skal gennemgå er der udarbejdet et afgrænsningsnotat, som skal afgrænse omfanget af rapporten.

Læs mere: Myndighedens afgrænsningsnotat

Berørte myndigheder og offentligheden er blevet opfordret til at bidrage til afgrænsningsnotatet. Offentligheden er blevet adviseret gennem et debatoplæg som kan læses nedenfor:

Hent iPaper: Debatoplæg Lodbjerg-Nymindegab
Hent PDF: Debatoplæg Lodbjerg-Nymindegab

Luise og Lars fortæller om miljøkonsekvensvurderingen i videoen herunder:

Kort om bygherre og myndighedskompetence

Kystdirektoratet er både bygherre og myndighed for projektet, men der er sikret en funktionel opdeling mellem bygherre og myndighed.

Det er Kystdirektoratet, Kystzoneforvaltning, der er den kompetente myndighed for miljøkonsekvensvurderingen. Kystdirektoratet,  Kystzoneforvaltning, skal desuden træffe afgørelse om det samlede projekt efter kystbeskyttelsesloven.

Det er afdelingen Drift og Anlæg i Kystdirektoratet, der er bygherre for projektet og står for den praktiske beregning og gennemførelse af kystbeskyttelsen.

Fællesaftalen og kystbeskyttelsesmetoder

I 1983 indgik de daværende kystkommuner, Ringkøbing Amt og staten en økonomisk aftale om kystbeskyttelse, efter der i 1981 under en storm var gennembrud af klitbarrieren og store dele af de lave bagvedliggende arealer blev oversvømmet. Der har siden været indgået femårige fællesaftaler mellem staten og de fire Vestkystkommuner Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted. Den nuværende Fællesaftale udløber i 2024.

Læs mere: Fællesaftalen Lodbjerg-Nymindegab