23/04124 - Høring: Ansøgning om forstærkning af højvandsbeskyttelsen v. Guldborgsundtunnelen (Lolland og Falster), Guldborgsund Kommune

Kystdirektoratet har modtaget en ansøgning om tilladelse til forstærkning af højvandsbeskyttelsen v. Guldborgsundtunnelen (Lolland og Falster), Guldborgsund Kommune.

På Lolland drejer det sig om matr.nr 7000g og 7000i Hjelm By, Majbølle, og på Falster siden er det matr. nr. 7000b, 5b, 12a og 12b Klodskov By, Ønslev. Der ansøges om etablering af tre løsningstyper: Type I: Etablering af ny spunsvæg i eksisterende lerdige, Type II: Montering af stålplader på eksisterende spunsvæg, Type III: Etablering af L-betonvæg ved tunnelportal. Al anlægsaktivitet, herunder etablering af spuns, sker på land.

Kystdirektoratet behandler sagen efter kystbeskyttelseslovens § 3, stk. 1, jf. § 3, stk. 5 (LBK nr. 705 af 29/05/2020).

Vi skal vurdere, om der skal udarbejdes en konsekvensvurdering i henhold til bekendtgørelse om administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter for så vidt angår kystbeskyttelsesforanstaltninger samt etablering og udvidelse af visse anlæg på søterritoriet (BEK nr. 654 af 19/05/2020).

Vi skal samtidig afgøre, om projektet kræver en vurdering af virkningen på miljøet i henhold til bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 4 af 03/01/2023).

Kystdirektoratet skal i afgørelsen efter kystbeskyttelsesloven inkludere anden lovgivning i form af naturbeskyttelseslovens bestemmelser ift. strandbeskyttelseslinjen (§ 15) og beskyttede naturtyper (§ 3), se dokument A, bilag 7. Derudover skal der ske inklusion af naturbeskyttelseslovens bestemmelser om vildtreservater (§ 50 a) samt lov om jagt og vildtforvaltning mht. færdsel og ophold (§ 33, stk. 5).
Det skal bemærkes, at det skema som er udfyldt og vedlagt ansøgningen er udtryk for ansøgers vurdering og oplysninger, til brug for Kystdirektoratets VVM-screening. Kystdirektoratet har endnu ikke VVM-screenet projektet.

Bemærk om screening/VVM:
Vi skal bede hørings- og orienteringsparterne oplyse om eventuelt kendskab til eller vurdering af, om der er andre projekter omfattet af miljøvurderingsloven, og om der er screenet eller skal screenes, samt om projektet udløser krav om VVM. Desuden bedes oplyst om kumulative forhold, som ikke er tilvejebragt i ansøgningen.

Vi kan oplyse, at det ansøgte projekt vil finde sted inden for Natura 2000-område 173 Smålandsfarvandet nord for Lolland, Guldborg Sund, Bøtø Nor og Hyllekrog-Rødsand.

I området omkring tunnelen er der observeret følgende bilag IV-arter: stor vandsalamander, springfrø, spidssnudet frø, dampflagermus, bredøret flagermus, pipistrel flagermus, brunflagermus, dværgflagermus, grønbroget tudse, samt marsvin og flagermusarter. Ansøger har udarbejdet en væsentlighedsvurdering.

Eventuelle bemærkninger bedes indsendt senest 26. januar 2024. Henvis da venligst til j.nr. 23/04124.

Vi gør opmærksom på, at der er åbenhed i Kystdirektoratets sagsbehandling, og at indkomne høringssvar er omfattet af reglerne om aktindsigt. For god ordens skyld skal vi desuden oplyse, at jeres høringssvar, vil kunne optræde i Kystdirektoratets afgørelse, som blandt andet offentliggøres på vores hjemmeside. Derudover vil indkomne bemærkninger blive videresendt til ansøger.

A Ansøgning - Guldborgsundtunnelen - Kystbeskyttelse

B VVM Ansøgning

C Væsentlighedsvurdering

Yderligere information

E-mail: kdi@kyst.dk
Telefonnr.: +45 99 63 63 63