Boringer i ca. 300 kilometer diger rundt om i landet skal gøre os klogere på tilstanden af landets diger og skabe mere viden om diger generelt. En kortlægning af landets diger er også på vej.
Den 20. oktober 2023 brød vandet igennem flere diger i det sydøstlige Danmark. Stormfloden forårsagede mange skader.
Allerede inden – i 2023 – blev der afsat midler til Nationalt varslings system i forbindelse med oversvømmelser, i den forbindelse fik Kystdirektoratet ansvaret for udarbejde en styrkevurdering og indhente viden om digernes opbygning i Danmark, som skal bruges til at lave en brudstyrkevurdering. Hvilket vil sige en model der beregner om digerne kan holde under en stormflod. Der anslås at være 1.200 kilometer langs de danske kyster.
På finansloven for 2023 blev der afsat 42 mio. kroner til en styrkevurdering og et helbredstjek af diger i perioden 2023-26. Der er påbegyndt geotekniske undersøgelser på Lolland, Fanø-Esbjerg, Nordfyn, Randers og diger ved Juelsminde og Vordingborg. Næste etape er på Sjælland med diger ved Korsør og Vordingborg, der forventes igangsat i løbet af efteråret 2024.
Det er Kystdirektoratet, der står bag undersøgelserne, der foretages og bearbejdes af virksomheden Geo.
Det manglende kendskab til konstruktionen af mange diger skyldes bl.a., at de i sin tid ofte er opført af landmænd, som har brugt de materialer der lige var i området og derfor ikke indtænkt konstruktionen af, hvordan man laver holdbare diger.
Boringshullerne forsegles efter prøvetagning
Det er ingeniørvirksomheden Geo, der udfører boringerne for Kystdirektoratet, hovedsageligt med brug af en maskine kaldt en Minirig (lille boreværk).
En snegl bores ned, og der foretages flere jordprøver. Prøverne tages ned i digekronen og ned til 1-1,5 under digefoden, for at finde ud af hvad jordarter digerne ligger på. Herefter sendes prøverne til analyse. Endvidere fortages forskellige styrkeprøver samt kontroltjek af græssets rodnet, inden boringshullerne forsegles med betonit.
Lokale dige-ejere og digelag er informeret om arbejdet.. Der er afholdt en digedag, hvor der blev udvekslet viden og drøftet en samlet kortlægning af danske diger.
Fakta om tilstandstjekket:
- Digers opbygning: For at diget har den optimale modstandskraft skal det være opbygget med en kerne af sand, efterfulgt af et lerlag, der så er dækket af et muldlag, hvori der vokser græs med et godt dække. Græslaget skal slås eller afgræsses, så det er tæt og forebygger digebrud. Hvis du vil vide mere: https://kyst.dk/kyster-og-klima/kystbeskyttelse/kystbeskyttelsesmetoder/dige/
Fra boring til modeller: Prøverne gennemgår en række analyser for at fastslå digernes tilstand. Der udføres en sigteanalyse for at bestemme sedimenterne og finde modstandsstyrken. Ydermere bestemmes vandindholdet gennem hydrometeranalyser. Af de øverste jordlag fastslås mængden af organisk materiale ved afbrænding.
Styrkeprøver: For at fastslå digernes styrke laves styrkeforsøg. Der udføres flere vingeforsøg for at fastslå materialernes forskydningsstyrke.
Projektet er finansieret i Finansloven for 2023, hvor Kystdirektoratet fik tilført 42 mio. kroner til en styrkevurdering af digerne i perioden 2023-26.