Kystdirektoratet overdrager vandareal ved Holmen i København til By & Havn

Et vandområde ved Holmen overdrages til By & Havn, og bliver en del af Københavns Havn.

Et vandareal ved Holmen i København overgår til at blive en del af Københavns Havn. Området, der i dag administreres af Kystdirektoratet, vil blive overdraget til By & Havn.

Dette flugter med, hvordan resten af Københavns Havn generelt administreres og er således en normalisering af området.

Overdragelsen sker i forlængelse af oprydningen af ulovlige anlæg og fartøjer, deri en årrække har været placeret i området ved Erdkehlgraven og Laboratoriegraven.

Miljøministeriet og Københavns Kommune indgik i 2019 en aftale, der skulle sikre oprydning af de ulovlige anlæg og fartøjer. Med aftalen blev der bevilliget 23 mio. kroner til anlægsudgifter i forbindelse med oprydningen.

Beslutningen om, at staten i samarbejde med Københavns Kommune fjernede anlæg og fartøjer på søterritoriet, var en helt særlig situation, der krævede en særskilt aftale om økonomi og et langstrakt retsligt forløb for at kunne blive effektueret.

I forbindelse med oprydningsprocessen blev det undersøgt, hvordan man undgår at en lignende situation opstår igen. Flere løsningsmuligheder blev afsøgt og det blev til slut vurderet, at den bedste model var at området blev en del af Københavns Havn.

Ved denne løsning kan havnereglementet for Københavns Havn omfatte området, og overtrædelser heraf kan håndhæves af By & Havn efter samme regler.  

Det betyder også, at By og Havn bl.a. kan opkræve vandleje af de husbåde mv., som er placeret i området samt sikre, at området holdes ryddet.

En overdragelse kræver en ændring af bekendtgørelse om afgrænsningen af Københavns Havns søområde. Trafikstyrelsen forventer at udstede en ændret bekendtgørelse, der forventes at træde i kraft den 1. november 2024.

Berørte brugere af vandarealet vil blive orienteret direkte om ændringerne, og der vil i den forbindelse blive afholdt borgermøde herom.

 

 

Yderligere oplysninger:

Kystdirektoratets pressetelefon, tlf. 72543004.