Her er de nye højvandsstatistikker

Nye højvandsstatistikker er netop udgivet af Kystdirektoratet og er et vigtigt redskab, når der eksempelvis skal planlægges ny infrastruktur i kystområderne.

Nu er Kystdirektoratet klar med en opdateret version af højvandsstatistikkerne, der er et vigtig redskab for kommuner og myndigheder, når der skal planlægges og gives tilladelser til kystbeskyttelse, boligområder og eksempelvis ny infrastruktur i kystområderne.

- Da højvandsstatistikkerne er grundlaget for beslutninger og planlægning om bl.a. placering af infrastruktur og kystbeskyttelse, er det vigtigt, at de bliver opdateret med jævne mellemrum, siger Thorsten Piontkowitz, der er fungerende kontorchef i Kystdirektoratets kysttekniske afdeling - og fortsætter:

- Vi står lige nu i en situation, hvor mange digelag er i gang med at planlægge genopførelsen og fremtidssikringen af diger. Her er det vigtigt, at statistikken er nøjagtig og pålidelig, så der ikke bygges for højt og for dyrt, men heller ikke for lavt, så den næste stormflod giver store skader. 

Omfattende mængde data
Højvandsstatistikkerne bruger data indsamlet fra i alt 69 målestationer fordelt rundt om i Danmark.

De nye Højvandsstatistikker 2024 afløser de seneste højvandsstatistikker, som blev udarbejdet i 2017. Statistikkerne er baseret på vandstande, der er målt over en årrække. Dataserierne varierer i længde fra 15 - 149 år.

Statistikkerne opdateres cirka hvert 5. år.
Se den opdaterede højvandsstatistik her

Kortet viser den vandstand i cm, der gennemsnitligt forekommer eller overstiges én gang indenfor en periode på 20 år på det givne sted.
Kortet viser den vandstand i cm, der gennemsnitligt forekommer eller overstiges én gang indenfor en periode på 100 år på det givne sted.

Fakta om højvandsstatistikkerne

  • Højvandsstatistikkerne er en beregning af, hvor høje vandstandene langs de danske kyster statistisk set kan blive.
  • Højvandsstandene vises på kort, der for et givent år viser de beregnede vandstande for stormfloder, der statistisk set forekommer én gang på fx 20, 100 og 200 år.
  • Højvandsstatistikkerne bruger data indsamlet fra i alt 69 målestationer fordelt rundt om i Danmark.
  • Højvandsstatistikkerne er baseret på vandstande, der er målt over en årrække. Dataserierne varierer i længde fra 15 - 149 år.
  • Baseret på de målte dataserier udarbejdes et estimat af frekvensfordelingen af vandstande og derefter korrigeres blandt andet for havspejlsstigninger.
  • Højvandstatistikkerne 2024 anvender de nyeste- og bredt anerkendte teknikker til ekstremværdianalyse. Der sikrer en robusthed i metodetilgang overfor nye hændelser.

Hvad bruges højvandstatistikkerne til?

  • Højvandsstatistikkerne indgår som et væsentlig grundlag i kommunernes arbejde med klimatilpasning (DK2020-planer og risikostyringsplaner)
  • Højvandsstatistikkerne er væsentlige for planlægning af sikringsniveauer og dimensionering af kystbeskyttelsesanlæg.
  • Danner grundlag for Naturskaderådets vurdering af, om en oversvømmelseshændelse kan klassificeres som stormflod og dermed berettiger til udbetaling af stormflodserstatning.