Sand fra 1000 lastbiler skal beskytte Lønstrup

I denne uge starter indsatsen med årets kystbeskyttelse ved Lønstrup. Store mængder sand på kysten kommer til at beskytte byen og gøre stranden bredere og højere.

Stranden ved Lønstrup får fra denne uge tilført betydelige mængder sand, som beskytter byen. Stranden vil fremstå bredere og højere efter sandet er lagt ud.

Hele 22.000 m³ sand vil i år blive udlagt på stranden for at beskytte byen og de skrænter, som havets bølger truer med at nedbryde. Uden ekstra sand vil kysten blive nedbrudt med én til halvanden meter i gennemsnit om året ud for Lønstrup. Som en sidegevinst ved kystbeskyttelsen får de besøgende på stranden en væsentlig større strand at nyde sommeren på.

- Sommeren har meldt sig, og igen i år er det dermed tid til kystbeskyttelse i Lønstrup. Som tidligere år tilfører vi en massiv mængde sand, der virker som en buffer mod havet. Bølgerne fra havet kan så fortære sandet i stedet for at nedbryde den skråningsbeskyttelse, der ligger på skrænterne, som vil stå nærmest intakte tilbage og beskytte byen, siger områdechef Niels Kristian Kvistgaard.

Sandet bliver hentet syd for Hirtshals og kørt til Lønstrup på lastbil, hvorefter det bliver fordelt over ca. én km af kysten.

Særligt hensyn til strandgæsterne

I år bliver arbejdet udført i to etaper.

- Vi tager selvfølgelig gerne mest muligt hensyn til strandgæsterne, som forhåbentlig får en god sommer på stranden. Derfor indstiller vi arbejdet med sandet i en periode fra Sankt Hans og til slutningen af august, så der er ro på stranden i badesæsonen. Herefter får vi kørt den sidste del af sandet ud på kysten, siger Niels Kristian Kvistgaard.

Den samlede opgave forventes at være helt færdig i starten af oktober, inden efterårets storme typisk sætter ind.

Hjørring Kommune og staten har en 5 årig aftale, kaldet Fællesaftalen, om kystbeskyttelsen ved Lønstrup. Læs mere om Fællesaftalen.

I år vil der efter sommeren desuden blive sandfodret yderligere ved Lønstrup, Løkken og Nørlev, idet et bredt flertal i Folketinget i februar bevilgede en pulje på 10 mio. kr. til formålet. Herudover er Hjørring Kommune og lokale grundejere ved at finde finansiering af mere sand til kystbeskyttelse.

Fakta

  • Der har siden 1984 været aftaler mellem staten og Hjørring Kommune om kystbeskyttelse på den ca. 1.000 meter lange strækning ud for Lønstrup, ca. 500 meter syd for og ca. 500 meter nord for byen.
  • Den nuværende fællesaftale gælder for perioden 2014-2018.