LIFE ACT

Kommunernes implementering af deres klimahandlingsplaner skal accelereres, for at vi kan omstille os til et klimaneutralt og -resilient samfund. Dette skal projektet LIFE ACT de næste otte år hjælpe kommunerne med. Projektet samler 27 kommuner fordelt over hele landet, fem statslige myndigheder, alle regionale EU-kontorer samt vandforsyninger, universiteter og vidensinstitutioner.

Projektet fokuserer på områderne: Vedvarende energi, transport, omstilling af land- og skovbrug samt klimatilpasning inden for i alt 11 arbejdspakker.

Kystdirektoratet (MST) har ansvaret for to arbejdspakker:

Arbejdspakke 9: Havvandsstigninger

Arbejdet med Arbejdspakke 9 bidrager til at konsolidere klimascenarier og kommunernes planlægningsrammer. Dette gør de ved hjælp af værktøjer til lokalt samarbejde, bidragsfordeling, naturbaserede løsninger og udvikling af dynamiske og langsigtede strategier for planlægning af byområder og landzoner, som udfordres af fremtidige havvandsstigninger. 

Kommunerne, som hver især deltager med lokalt forankrede initiativer, er Lemvig, Middelfart, Morsø, Nyborg, Odsherred, Randers, Vejle og Aarhus.

Arbejdspakke 10: Helhedsorienteret vandhåndtering

Arbejdspakke 10 skal give fokus på helhed og sammenhænge. Den skal bl.a. understøtte kommunernes muligheder for at anvende vandoplande og ådale til vandtilbageholdelse, udvikle løsninger til håndtering af højtstående grundvand og udbrede ’best practices’ for bæredygtige løsninger til lokal afledning af regnvand i byerne. 

Kommuner, som deltager med lokale projekter, er Kalundborg Kommune (co-lead), Frederikssund, Herning, Horsens, Høje-Taastrup, Lemvig, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Nyborg, Randers, Samsø, Vejen, Vejle, Aalborg og Aarhus.

Projektet var oprindeligt forankret i Region Midtjylland, og flere regioner havde ansvaret for centrale arbejdspakker. Efter beslutningen om, at regionerne ikke længere kan varetage klimaindsatser pr. 31. december 2025, er projektet blevet reorganiseret med et nyt konsortium, hvor Kystdirektoratet har ansvaret for arbejdspakkerne ni og ti. Den overordnede projektledelse varetages nu af Aarhus Kommune og SDU Climate Cluster. Reorganiseringen sikrer EU-bevillingen og gennemførelsen af projektet, som starter den 1. april 2025.

LIFE ACT har et samlet budget på ca. 210 mio. kr., hvoraf EU’s LIFE-program bidrager med ca. 130 mio. kr.

Læs mere om LIFE ACT her