Kystdirektoratet vil gerne rette en stor tak til de mange ejere af vandstandsmålere og dataoperatører, som har bidraget med data til udarbejdelsen af disse statistikker. Deres indsats har gjort det muligt for os at skabe et pålideligt og omfattende billede af, hvor ofte en given vandstand kan forventes at indtræffe eller blive overgået.
Data i statistikkerne
Hver station og lokalitet præsenteres med et dataark, der giver et detaljeret overblik over datagrundlaget og vandstande, som med statistisk sikkerhed vil forekomme eller blive overskredet én gang på 20, 50, 100 og 200 år. Dataarket indeholder desuden beregningsparametre, som gør det muligt at beregne hyppigheden af en vilkårlig vandstand inden for statistikkens gyldighedsområde. En graf illustrerer desuden sammenhængen mellem vandstande og deres hyppighed. De 40 højest registrerede vandstande ved lokaliteten oplyses i en ekstremværdiliste.
Statistikkernens anvendelse
Statistikkerne kan anvendes bredt i planlægnings- og forvaltningsøjemed, f.eks. i forbindelse med Naturskaderådets arbejde, implementering af oversvømmelsesdirektivet, vejledning om sokkelkote i forbindelse med kystnært byggeri, etablering af oversvømmelsesbeskyttelse, planlægning af infrastruktur og til klimatilpasning.
Da lokale forhold spiller ind ved anvendelse af statistikkerne er det altid vigtigt at vurdere forholdene langs den kyststrækning, statistikken repræsenterer. I de fleste tilfælde vil statistikken dog være repræsentativ for en strækning eller et område, men i forhold til anvendelse på en konkret lokalitet er det altid en god idé at vurdere, om der er særlige forhold, der spiller ind.
Udgivet af Kystdirektoratet juli 2024. Må citeres med korrekt kildeangivelse.
Hent PDF: Højvandsstatistikker 2024