2. offentlighedsfase vedr. uddybning af sejlrenden til Esbjerg Havn (Grådyb), Esbjerg Kommune

Hermed offentliggøres miljøkonsekvensrapporten for uddybningen af sejlrenden til Esbjerg Havn, Esbjerg Kommune.

Kort beskrivelse af forløbet

Den kommunale selvstyrehavn Esbjerg Havn har som bygherre ansøgt om uddybning af sejlrenden ved Esbjerg (Grådyb).

Formålet med uddybningen er militær mobilitet samt at sikre havnens mulighed for at være et knudepunkt for storskala havvind, og konkret skal uddybningen muliggøre, at havnen kan modtage større skibe.

Sejlrenden i Esbjerg er beliggende både inden for erhvervshavnens søområde, og på søterritoriet. Derfor er myndigheden for behandlingen af ​​havnens ansøgning delt mellem Trafikstyrelsen og Kystdirektoratet.

Ansøger har bedt om, at der foretages en miljøkonsekvensvurdering af projektet.

Som en del af processen har sagen været fremlagt i 1. offentlighedsfase i perioden 14. september – 12. oktober 2022.

Miljøkonsekvensrapporten er nu udarbejdet af bygherre og klar til offentlig høring. Af rapporten fremgår det, at projektet ikke vil medføre væsentlige negative miljøpåvirkninger hverken i anlægs- eller driftsfasen.

På den baggrund igangsætter Trafikstyrelsen og Kystdirektoratet hermed 2. offentlighedsfase. Miljøkonsekvensrapporten inkl. Rapport, afgrænsningsnotatet samt ansøgning bilag kan findes nederst på siden.

Kystdirektoratet har endvidere udarbejdet et udkast til en § 25 tilladelse efter miljøvurderingsloven til bypass/backpass i forbindelse med projektet. Årsagen hertil er, at en tilladelse efter kystbeskyttelseslovens § 16 b (bypass/backpass) ikke erstatter en § 25 tilladelse efter miljøvurderingsloven, som er tilfældet ved en tilladelse efter kystbeskyttelseslovens § 16 a. Når en tilladelse efter anden lovgivning erstatter en tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25, er der ikke krav om, at der skal et udkast med ud i forbindelse med 2. offentlighedsfase.

Miljøkonsekvensrapporten

Kystdirektoratet finder, at den udarbejdede miljøkonsekvensrapport, indeholdende en Natura 2000 væsentlighedsvurdering, belyser projektets miljømæssige konsekvenser tilstrækkeligt til, at der på baggrund af rapporten kan træffes afgørelse om godkendelse af projektet. Det er i den forbindelse bl.a. vægtet, at projektet ikke vil medføre en negativ påvirkning af bevaringsstatus eller opnåelse af gunstig bevaringsstatus for de arter og naturtyper, som er udpeget for Natura 2000-området.

Høringsperiode

Miljøkonsekvensrapporten er fremlagt i 8 uger i perioden fra den 6. juli 2023 til og med den 31. august 2023.

Hvilke muligheder har du?

Har du bemærkninger til miljøkonsekvensrapporten skal de være Kystdirektoratet i hænde senest den 31. august 2023. Bemærkninger skal være skriftlige og skal sendes til:

kdi@kyst.dk med følgende tekst i emnefeltet: 22/19863: Esbjerg sejlrende eller Kystdirektoratet, Højbovej 1, 7620 Lemvig, Att. Lotte Beck Olsen, hr. 22/19863 Esbjerg sejlrende

Vær opmærksom på, at hvis jeg sender jeres bemærkninger som almindeligt brev, kan det være op til fem dage undervejs.

De indkomne bemærkninger behandles efterfølgende i fællesskab mellem myndighederne og indgår i vores endelige stillingtagen til projektet.

Vi gør opmærksom på, at der er åbenhed i myndighedernes sagsbehandling, og at indkomne bemærkninger er omfattet af reglerne om aktindsigt. For god ordens skyld skal vi desuden oplyse, at indkomne bemærkninger, vil kunne optræde i myndighedernes afgørelser, som blandt andet offentliggøres på vores hjemmesider.

Hvor kan du få flere oplysninger?

Trafikstyrelsen, Tobias Marius Søgaard Jensen, tmsj@trafikstyrelsen.dk (sommerferie i uge 28 og 29, samt uge 31). I disse uger kan henvendelser sendes til info@trafikstyrelsen.dk

Kystdirektoratet, Lotte Beck Olsen, lbo@kyst.dk (sommerferie fra den 18. juli - 13. august) eller Anne Villadsgaard avi@kyst.dk (sommerferie fra den 10. juli - 2. august)

Bilag:

Afgrænsning Sejlrende Esbjerg

Ansøgning - uddybning af Grådyb - projektforslag

Udkast til § 25 tilladelse til bypass og backpass

Miljøkonsekvensrapport_Uddybningen_af_Grådyb

Yderligere information

Medarbejder: Lotte Beck Olsen
E-mail: lbo@kyst.dk
Telefonnr.: 91 33 84 32

Medarbejder: Anne Villadsgaard
E-mail: avi@kyst.dk
Telefonnr.: 91 33 84 25