Fællesaftalen, der er indgået mellem Staten og de fire vestkystkommuner Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted, indeholder den økonomiske ramme for at opnå de sikkerhedsmæssige målsætninger, der er aftalt for kystudviklingen på strækningen mellem Lodbjerg og Nymindegab i aftaleperioden.
Fællesaftalen er omfattet af kravet om miljøvurdering efter miljøvurderingsloven[1], der skal sikre, at planer og programmer miljøvurderes, hvis gennemførelsen af dem kan få væsentlige indvirkninger på miljøet. Målet med miljøvurderingen er at minimere eller helt undgå negative miljøkonsekvenser ved gennemførelse af en plan eller et program.
Der er derfor udarbejdet en miljøvurdering af fællesaftalen, der indeholder de oplysninger, der er nævnt i miljøvurderingslovens § 12 og bilag 4. Miljørapporten indeholder de oplysninger, som er tilgængelige med den aktuelle viden og gængse vurderingsmetoder, og den er udarbejdet under hensyn til, hvor detaljeret fællesaftalen er, hvad den indeholder, og på hvilket trin i beslutningsprocessen, fællesaftalen befinder sig.
Miljøvurderingen er foretaget på et overordnet niveau, da fællesaftalen alene indeholder den økonomiske ramme for at opnå målsætningerne for kystudviklingen i aftaleperioden på strækningen mellem Lodbjerg og Nymindegab og er derfor ikke detaljeret i forhold til den konkrete udformning af kystbeskyttelsen.
Den konkrete udformning og placering af kystbeskyttelsen samt eventuelle afværgetiltag fastlægges i forbindelse med det konkrete projekt, der er miljøvurderet i ”Miljøkonsekvensrapport - Kystbeskyttelse Lodbjerg Nymindegab, 2019”. Miljøkonsekvensrapporten er udarbejdet sideløbende med denne miljøvurdering af fællesaftalen, hvorfor den viden, der er tilvejebragt i VVM-processen, jf. miljøvurderingslovens § 12, stk. 3, er anvendt i miljøvurderingen.