2022 slog rekord i sandfodring

Publiceret 10-01-2023

Knap er året 2022 rindet ud, før en rekord har meldt sin ankomst. Aldrig før har det været muligt at tilføre kysten så store mængder sand langs den jyske vestkyst som i 2022.

Test

Det er en god kombination af godt samarbejde mellem entreprenør, kommuner og Kystdirektoratet og det rolige vejr i efteråret, som har gjort det muligt at beskytte Vestkysten på de mest udsatte strækninger.

- Jeg er stolt over, at det lykkes at indbygge så store mængder sand i 2022. Det kræver stor planlægning og at parterne samarbejder godt og effektivt, siger områdechef for kystbeskyttelse Niels Kristian Kvistgaard.

Formålet med sandfodringerne er at standse kysttilbagerykningen, og forhindre gennembrud, så baglandet er beskyttet mod oversvømmelse. Fire vestkystkommuner er med i fællesaftaler med staten om at beskytte strækningen på 112 kilometer fra Lodberg til Nymindegab: Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted. Derudover er der fællesaftaler på mindre strækninger med Frederikshavn, Hjørring og Varde kommuner.

Der er i 2022 leveret og indbygget i alt 4,85 mio. m3 sand fordelt på alle fællesaftalernes strækninger. Det er den største mængde sand, der indtil videre er blevet tilført kysten på et enkelt år, siden sandfodringerne indledtes i 1980'erne.


Læs alle detaljer: https://kyst.dk/kyster-og-klima/sandfodring-paa-vestkysten/